Haber

Dilan-Engin Polat çiftinin aracılık kara para aklama sistemi nasıl çalışıyor?

DW Türkçe, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı kara para soruşturması kapsamında tutuklanan Dilan ve Engil Polat’ın İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlar Şube Müdürlüğü’ndeki sorgu tutanaklarına ulaştı. Aralarında Polat çiftinin de bulunduğu 12 kişinin tutuklandığı soruşturmada, şüpheliler “kara para aklama”, “sahte belge düzenleyerek vergi kaçırma” ve “kâr amaçlı suç örgütü kurma” suçlarıyla suçlanıyor.

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) raporuna dayanılarak hazırlanan polis raporlarında Polat çifti hakkında öne sürülen asıl suçlama, 250 milyon TL’lik “kara para aklama” iddiasıydı. MASAK incelemesinde Engin Polat’ın banka hesaplarından 2022-2023’te 72 milyon 524 bin TL tutarında çıkış tespit edildi. Aynı yıllara ilişkin para girişi miktarı ise 38 milyon 109 bin TL olarak belirlendi.

Engin Polat, emniyetteki sorgusunda, “Hesaplardaki bu tutarlar, ticari faaliyetlerinden elde edilen ve kendi hesabıma yatırılan olağan giderlerdir, her paranın nereye yatırıldığı, nereden geldiği bellidir” dedi ve şunları söyledi: “Yıllardır kazancımın artması enflasyondaki artıştan kaynaklanıyor.”

TASFİYE DURUMUNDAKİ ŞİRKETLERDEN GEÇERSİZ FATURA

Soruşturmacılara göre, elde edilen bilgiler ışığında SGK çalışanı olmayan “tasfiye” şirketleri “kara para aklama suçu” amacıyla kullanıldı. Bunlardan biri de Dilan Polat’ın “reklam yüzü” olduğu Rise and Shine Kozmetik İthalat İhracat Sanayi Ticaret ve Anonim Şirketi’dir. Engin Polat’ın amcasının eşinin “yetkili” olarak gösterildiği firmanın sahibinin, Engin Polat’ın babası Sezgin Polat’a ait olan Dipomed Medikal olduğu belirlendi.

Öte yandan tasfiye halinde olan ve herhangi bir çalışanı bulunmayan Fekpen Plastik Gıda Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, Byzgun Güzellik Kozmetik İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi ve Tekbaşer Metal ve Sanayi Mamulleri Ticaret Anonim Şirketi’nin toplam 160 çalışanı bulunmaktadır. SGK kayıtlarında Rise and Shine ismi yer alıyor. Milyonlarca TL değerinde “sahte fatura” aldı. Mali Şube polisine göre, bu üç şirket geçersiz belge düzenlemek amacıyla kurulmuş olup, şirketler arasında gerçek anlamda bir mal alım satımı söz konusu değildi.

Polisin sorusu üzerine Engin Polat, şirketler hakkında bilgisinin olmadığını ve aralarında herhangi bir ticari ilişkinin bulunmadığını iddia etti.

Polise göre Rise and Shine şirketinin paravan şirketlerden aldığı sahte faturalar Polat çiftinin şirketleri arasında dağıtıldı. Polis bunun üzerine Engin Polat’a “Rise and Shine adlı şirketin paravan şirketlerden elde ettiği paraların neden farklı şirketlere aracılık edilerek MİLDA Gayrimenkul adlı şirkete aktarıldığını, sahte faturalarla kazanıldığı gösterilen paranın kaynağının neden aktarıldığını” sordu. , nereye harcandığı ve bu işlemlerin genel olarak kimler tarafından takip edildiği.” “Lütfen bu süreçte kimin ve nasıl yer aldığını açıklayın.”

Daha önce “Ticari bir ilişkim yok, kendisini tanımıyorum” diyen Engin Polat, bu talebe tam tersi yanıt verdi:

“Rise and Shine isimli firmanın amcamın eşi Nilgün Yılmaz’a ait olduğunu biliyorum ve babama ait olan Dipomed firması ile bağlantısını da biliyorum. Dipomed firmasının sahibi olan babam Sezgin Polat’ın da olduğunu biliyorum. , bu şirketi vekaleten yönetmektedir. Rise and Shine şirketinden gelen paranın şahsi MİLDA Gayrimenkul şirketime aktarılmasını kabul ediyorum. “Almıyorum. Ancak MİLDA emlak şirketinde inşaat işine başlayacağım için babam Sezgin Polat’tan zaman zaman borç aldığımı ve bunların resmi defter ve belgelerde mevcut olduğunu biliyorum.”

3,5 MİLYON ÜRÜN SATIN ALINMIŞ OLARAK GÖSTERİLDİ

Kara para aklama amacıyla kullanıldığı iddia edilen bir diğer şirket ise tasfiye halindeki Jineps Küme Yapı İnşaat Turizm Ticaret Anonim Şirketi’dir. Polat, bu firmayla herhangi bir ticari bağının bulunmadığını, firmayı tanımadığını, varsa bile hatırlamadığını söyledi. Mali polise göre bu şirket DLN Polat Hoşluk Şirketi’ne geçersiz fatura kesiyordu. Bu şekilde Jineps tarafından şirkete 3 milyon 561 bin TL tutarında gerçek bir mal alım satımı olmayan geçersiz fatura kesildi.

Bu suçlamaya yanıt olarak Engin Polat, “Şirketi tanımıyorum, şirket adına mal alınmış olabilir. Benim dönemimde bu alımlara aşina değilim. Defterlerimizde ve kayıtlarımızda mevcut, biz bunu yapıyoruz” dedi. Firmamıza kesilen faturalardan kesinlikle malı teslim aldım, sahte fatura düzenlediğine dair bir bilgim yok, sahte fatura temin etti.” “Buna karşı herhangi bir işlem yapmadım, söyleyeceklerim bu kadar” dedi.

Ancak MASAK, DLN Polat Ve Kozmetik Hizmetleri Sanayi Ticaret Limited Şirketi adlı şirkete gelen paranın 17 milyon 679 bin TL’sinin Engin Polat’ın babasına ait olan Dipomed Medikal Kozmetik İthalat İhracat Sanayi Ticaret Limited Şirketi’ne devredildiğini belirledi. Belgelere göre tasfiye halindeki Jineps Gümüş İmalat Sanayi ve Dış Ticaret Anonim Şirketine 6 milyon 966 bin TL aktarıldı. Engin Polat’a 900 bin TL aktarılırken, Engin Polat ve Dilan Polat A.Ş. yönetim kurulu başkanı Alper Kürşat Polat tarafından 14 milyon 191 bin TL nakit çekildi.

BABASININ ŞİRKETİNDEN CİHAZ VE İŞLER ALMIŞTI

Tutuklu zanlı Engin Polat, sorgusunda “bu para transferlerini ayrıntılı olarak hatırlamadığını” belirterek, DLN Polat şirketinin Diomed Medikal’den cihaz ve ürün satın alıp parasını ödemiş olma ihtimalinin yüksek olduğunu savundu.

Dipomed Medikal Şirketi’ne ayrıca Jineps Şirketi’nden mal alım satımı adı altında 14 milyon 901 bin TL tutarında geçersiz fatura geldi. Engin Polat bu firmayla hiçbir bağlantısının olmadığını iddia etti. Polis, Dipomed’in paravan şirketten aldığı bu sahte faturaları MİLDA Gayrimenkul’e devrettiğini belirledi. Polat ise babasının şirketinden geçersiz fatura gelip gelmediğini bilmediğini söyledi.

Engin Polat, bu şirketle ilgili suçlamalara, “MİLDA Gayrimenkul, babamın bankalara gitmesi nedeniyle vekaleten benim adıma para yatırdı. Bu paranın Dipomed Medikal ile hiçbir ilgisi yok. Kazandığım parayı daha önceki ve Şu anki iş hayatıma babam aracılığıyla bankaya girdim. Bunun sebebi ise ağır olmamdır.” “Çünkü kendisi ile bankaya gidemedim. Ancak yukarıda da belirttiğim gibi baba-oğul ilişkileri nedeniyle zaman zaman babamdan borç aldım. Sahte fatura ile ilgili bilgim yok” dedi. söz konusu.

Bir diğer sahte fatura ilişkisi ise Dilan Polat Güzellik Kozmetik Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi ile Jineps AŞ arasında yaşandı. Jineps’in, gerçek bir mal alım satımını temsil etmeyen 14 milyon 901 TL değerinde sahte fatura düzenlediği iddia edildi. Mali polis Engin Polat’a, “Paravan şirketlerden aldığı büyük faturaları hangi amaçla kullandı?” diye sordu. Polat, “Firmayla iş yapmış olabiliriz, fatura karşılığında mal aldık, geçersiz fatura düzenlediğine dair bir bilgim yok, sahte fatura aldığımı kabul etmiyorum, yapılan işlemler bunlar” dedi. Faturaların malzemesi karşılığında ne şirketi ne de sahibini hatırlamıyorum.”

SILA DOĞU’DA SAHTE FATURA DELİLLERİ BULUNDU

Polis, Sinem Sıla Doğu’nun cep telefonuna el konulduğunu ve Doğu’nun birden fazla kişiden komisyon karşılığında sahte fatura aldığını tespit etti. Engin Polat, Sıla Doğu’nun işinin kendisiyle hiçbir ilgisinin olmadığını, geçersiz faturaları kimden aldığını bilmediğini savundu.

MASAK, DP Hoşluk şirketinin tasfiye halindeki Fekpen Plastik Besin Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi isimli şirketten gerçek anlamda mal alım satımı olmayan yaklaşık 150 milyon TL tutarında uydurma fatura aldığını belirledi. Engin Polat, “Dediğim gibi bu şirket franchise bir şirket, sözleşme tamamen anneanneme akrabalık bağıyla gelir sağlamak amacıyla imzalandı, faturalar hakkında bilgim yok.”

Polis, MİLDA Gayrimenkul’de 24 araç ve 15 taşınmazın bulunduğunu tespit etti. Engin Polat, kendisine, eşine ve babasına ait birçok gayrimenkulün MİLDA Gayrimenkul’e devredilmesinin sebebinin şirkete sermaye ve varlık yaratmak olduğunu savundu. Şirketin inşaat çalışmalarına başlayacağını savunan Polat, şirketin mortgage kredibilitesini yüksek tutmayı hedeflediklerini savundu.

MASAK’a göre MİLDA Gayrimenkul’den 155 milyon 135 bin TL çıkış tespit edildi. Öte yandan nakit girişi 130 milyon 461 TL, nakit çıkışı ise 29 milyon oldu. Engin Polat’ın babası Sezgin Polat bu şirkete 85 milyon 161 bin TL yatırım yaptı. Ancak MİLDA Gayrimenkul, 2023/2 döneminde 806 bin 872 TL satış ve 13 bin 297 TL kar elde ederek 2 bin 659 TL vergi ödedi.

‘MİLDA’DA CEVAP ŞİRKETLERİNİN KARA PARALARI TOPLANDI’

Polis, sorgu sonunda Engin Polat’tan, “Dolaylı veya doğrudan yetkili olduğunuz Rise and Shine, Dilan Polat, Dipomed, DP Güzellik adlı firmalardan naylon faturalar yoluyla nakit girişi olmuştur ve bu paralar bankaya aktarılmıştır.” Şirketlerinize ve son olarak da MİLDA Gayrimenkul’e devredilerek dolaşıma girdi.” “Taşınır malların, isimli şirket aracılığıyla satın alındığı tespit edildi. Bu işlemlerin büyük çoğunluğunun, yetkili olduğunuz şirketler aracılığıyla yapıldığı görülüyor” dedi ve açıklama istedi.

Engin Polat ise tezleri kabul etmediğini belirterek, “Hiçbir şirketime naylon fatura yoluyla nakit girişi olmadı, kabul etmiyorum, taşınırımı devrettiğimiz ortada. MİLDA Gayrimenkul’ün oradaki mülklerinin bu şirketlerle hiçbir ilgisi yok.” Sorgu tutanağında DP Hoşluk, Rise and Shine Company, Dilan Polat Hoşluk Company, Dipomed Medikal’den nakit olarak çekilen tutarların; MİLDA Gayrimenkul Otomotiv Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’ne ve hesaplarınıza aynı gün içerisinde çok kısa sürede nakit yatırıldığı vurgulandı.

Engin Polat ise bu duruma şu sözlerle yanıt verdi: “DP Güzellik, Dipomed ve Rise and Shine ile akrabalarım olmasına rağmen ticari bir bağım yok. Bankaya gidemediğim için babamın vekaletnamesi vardı. Babamın Genelde nakit yatırım ve çekme süreçlerini vekaleten yürütüyordu. İnşaata başlamak için kaynak sağlamak amacıyla şirketleri ve gayrimenkulleri kullandı.” “Bu şirkete devrettim. Bu mülk bizim yıllardır biriktirdiğimiz birikimdir, babam babamın vekaletnamesi olduğu için kasadan hesabıma nakit girişleri yapmıştır, gerekçesi budur, suçlamaları kabul etmiyorum.” savundu. (DW Türkçe)

haber-yuksekova.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu
escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
adalar escort
arnavutköy escort
ataşehir escort
avcılar escort
bağcılar escort
bahçelievler escort
bakırköy escort
başakşehir escort
bayrampaşa escort
beşiktaş escort
beykoz escort
beylikdüzü escort
beyoğlu escort
büyükçekmece escort
çatalca escort
çekmeköy escort
esenler escort
esenyurt escort
eyüp escort
fatih escort
gaziosmanpaşa escort
güngören escort
kadıköy escort
kağıthane escort
kartal escort
küçükçekmece escort
maltepe escort
pendik escort
sancaktepe escort
sarıyer escort
şile escort
silivri escort
şişli escort
sultanbeyli escort
sultangazi escort
tuzla escort
ümraniye escort
üsküdar escort
zeytinburnu escort
istanbul escort