Tony Blair’in Gazze’ye insani yardım koordinatörü olarak atanacağı iddiaları
İsrail medyasında “Gazze’ye insani yardım koordinatörü olarak atanmak istediği” iddia edilen eski İngiltere Başbakanı Tony Blair’in sözcüsü, henüz bir pozisyon teklifi almadıklarını belirtti.
Irak’ın işgalinden yıllar sonra “üzüntü ve pişmanlık” hissettiğini açıklayan Blair’in adı, İsrail medyasında çıkan haberlerle yeniden Ortadoğu’daki bir çatışmayla anılmaya başlandı.
İsrail medyasında yer alan haberlere göre İsrail, Blair’den Gazze’nin insani yardım koordinatörü olmasını istedi.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya yakın kaynaklara göre Netanyahu, Blair’in deneyimini Gazze’de artan sivil kayıplarına ilişkin endişeleri gidermek için kullanmak istiyor.
“Henüz hiçbir pozisyon teklif edilmedi veya kabul edilmedi.”
Bir süredir görüşmelerin sürdüğünü belirten Blair’in ofisi, “Resmi bir pozisyon teklifi yapılmadı” dedi. Bir açıklama yaptı.
İddialara ilişkin Blair’in Sözcüsü, “Sayın Blair’in İsrail’de ofisi var ve İsrail ile Filistinlileri ilgilendiren konularda çalışmalarını sürdürüyor. Ne yapılabileceği konusunda bölgedeki ve başka yerlerdeki birçok insanla durumu görüşüyor. Ancak” dedi. Şu ana kadar kendisine bir pozisyon teklif edilmedi veya kabul edilmedi.” “yapılmadı.” dedi.
İngiliz medyasına konuşan Blair’e yakın kaynaklar, eski Başbakanın, insani konularda bir şeylerin değişmesi umudu olmadığı sürece görevi kabul etmeyeceğini belirtti.
Blair, 2007 yılında başbakanlıktan ayrıldıktan sonra yaklaşık 10 yıl boyunca Avrupa Birliği (AB), Birleşmiş Milletler (BM), ABD ve Rusya’nın Orta Doğu Özel Temsilcisi olarak görev yaptı.
Blair’in Ortadoğu karnesi
İngiltere’de 1997-2007 yılları arasında iktidarda olan Blair yönetiminin izleri bugün Ortadoğu’da hala görülüyor.
Blair’in Ortadoğu’ya ilişkin kararlarının bugünkü etkileri dikkate alındığında özellikle Irak’ın işgaline ilişkin kararları dikkat çekicidir.
2016 yılında açıklanan Chilcot Raporu’nda, 2003 yılında ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Irak’ı işgaline verdiği destek nedeniyle eleştirilen Blair’in, dönemin ABD Lideri George Bush’a, ABD’nin onayı olmadan destek sözü verdiği ortaya çıkmıştı. İngiliz Parlamentosu.
30 bin İngiliz askerinin katıldığı Irak işgalinde 200 binden fazla Iraklı ve 200’e yakın İngiliz askeri hayatını kaybetti.
Chilcot Raporu Blair’in Irak’taki kitle imha silahları konusunda parlamentoyu yanılttığını ortaya koyarken; Blair basın toplantısında pişmanlık duyduğunu ve acı çektiğini belirterek özür diledi.
Blair, Afganistan işgalinde de ABD’nin yanında yer aldı ve ABD’nin Afganistan’dan çekilme kararını “Batı’ya olan inancın zayıflaması” olarak yorumladı. eleştirdi.