E. coli salgını fast-food zincirlerinin soğanları menüden çıkarmasına neden oldu
ABD genelindeki fast-food restoranları, McDonald’s (NYSE:MCD) ile bağlantılı bir E. coli salgınının ardından taze soğanları menülerinden çıkarmaya başladı. Salgın 49 kişinin hastalanmasına ve bir kişinin ölümüne neden oldu. ABD Tarım Bakanlığı Çarşamba günü salgının muhtemel kaynağı olarak taze soğanları işaret etti.
Restaurant Brands International tarafından işletilen Burger King, şirket sözcüsüne göre lokasyonlarının yaklaşık %5’inde soğan servisini durdurdu. Benzer şekilde, KFC, Pizza Hut ve Taco Bell’i işleten Yum Brands da önlem olarak menü ürünlerinden soğanları çıkarma kararı aldı.
Kontamine soğanların kaynağı, McDonald’s’a dilimlenmiş soğan tedarik eden Taylor Farms’a kadar izlendi. Henüz yorum taleplerine yanıt vermeyen Taylor Farms, US Foods’un Çarşamba günü duyurduğu üzere Colorado’daki bir tesisten çıkan sarı soğanların çeşitli partileri için geri çağırma başlattı.
McDonald’s, Colorado, Kansas, Utah, Wyoming ve Idaho, Iowa, Missouri, Montana, Nebraska, Nevada, New Mexico ve Oklahoma’nın bazı bölgelerini kapsayan ABD’deki şubelerinin yaklaşık %20’sinde Quarter Pounder burgerini menüden çıkarma gibi önemli bir adım attı. Fast-food devi, Perşembe günü itibariyle konu hakkında yorum yapmadı.
Bu hamle, sektörün bu tür salgınların tüketici güveni ve satışlar üzerindeki potansiyel etkisinin farkında olduğu bir dönemde geliyor. Daha önce Chipotle Mexican Grill ve Jack in the Box’ta yaşanan benzer olaylar, birkaç çeyrek boyunca gelirlerde önemli düşüşlere neden olmuştu.
Baird Equity Research’ten analist David Tarantino, salgın haberlerinin ardından McDonald’s’ın hisse senedini “nötr” seviyesine düşürerek, şirket üzerindeki potansiyel etkiler konusundaki endişesini dile getirdi.
Salgına rağmen, Colorado’daki birçok müşteri McDonald’s’ı ziyaret etmeye devam ediyor, bazıları ise etkilenen menü ürünlerinden kaçınmayı tercih ediyor. Salgın ilk olarak Eylül ayı sonunda ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne bildirilmişti ve McDonald’s’ın et köftelerinin olası kontaminasyonuna yönelik araştırmalar devam ediyor. USDA ayrıca, eyalet ortaklarının et numunelerini E. coli kontaminasyonu açısından test ettiğini bildirdi.
Reuters bu habere katkıda bulundu.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.